Hoe bevalt het leven als zelfstandige?

Hoe bevalt het leven als zelfstandige?

Een jaar geleden wist ik nauwelijks wat me te wachten stond toen ik besloot verder te gaan als zelfstandige. Als je zo’n sprong in het diepe neemt dan hoop je dat je goed terecht komt. Mijn droom was om te werken als vertaler Spaans-Nederlands voor grote modemerken. Misschien valt dit onder wishfull thinking, maar op de een of andere manier is die droom uitgekomen. Een paar maanden geleden werd ik benaderd door een bureau in London om te vertalen voor de mode-industrie. Na wat googlen zag ik dat dit bureau samenwerkt met geweldige merken als Bershka, Stradivarius en Desigual.

Radiostilte

Na een periode radiostilte – waarin ik bang was dat het allemaal iets te mooi leek om waar te zijn – werd ik na mijn vakantie benaderd met vertaalverzoeken. Echter de deadline was twee uur later en mijn laptop zat – op dat moment; helaas – niet aan m’n kont vastgeplakt. Deze opdrachten moest ik dus helaas afslaan. Na vier afgeslagen projecten dacht ik: ‘Hier moet en wil ik anders mee omgaan, want deze kans komt misschien niet nog eens’.

Werken als zelfstandige betekent zoveel verschillende dingen: keihard werken, veel investeren (tijd, geld en vooral geduld) in de hoop dat ik straks m’n broek omhoog kan houden, onzekerheid – want als ik ziek wordt.. tsjaa.. wie doet dan mijn werk? Voor mij betekent het vooral heel veel vrijheid, veel energie, mensen echt kunnen helpen en dingen doen die ik gaaf vind en waar ik achter sta.

Vrijheid

En van die vrijheid besloten we te profiteren en een dag mijn schoonvader te helpen met het bezorgen van lekkere gebakjes op Texel. Ja ik weet het, echt een straf om rond te rijden in een bus vol met chocola en gebak en dan naar een eiland te moeten waarbij het vakantiegevoel je spontaan overvalt.

Ik besloot toch mijn laptop mee te nemen want ik wilde niet nog eens een opdracht afslaan. Blijkbaar hoorde dit bij het werken als zelfstandige dus ‘suck it up and go with it’. Bovendien zijn het bijna allemaal kleinere marketingteksten en was het waarschijnlijk wel mogelijk om tussen de bedrijven door zo’n tekst te schrijven.

Vlak voordat we de boot naar Texel pakten kwam inderdaad een nieuwe opdracht binnen van Bershka. Direct heb ik gereageerd dat ik deze opdracht wilde doen en zo zat ik tien minuten later op de boot: laptop aan, telefoon als hotspot en lang leve de technologie.

Rijk als zelfstandige?

Na wat bestellingen te hebben afgeleverd bij verschillende dorpjes (heb ik al gezegd dat ik verliefd ben op Texel?) ben ik de Smulpot ingedoken om de vertaling af te maken onder het genot van een heerlijke cappuccino. Ondertussen ging manlief met de rest van de familie de plaatselijke markt over. Op dat moment voelde ik me zo ontzettend rijk omdat ik die dag een heerlijke combinatie had van werken voor een tof bedrijf en genieten van mijn gezin en familie op een heerlijk eiland.

Natuurlijk weet ik dat je rijk voelen niet draait om geld (tenminste; dat vind ik). Maar op zulke momenten overvalt die rijkdom je ineens. Ook al verdien ik nu lang niet zo veel als in de financiële wereld, dit plaatje was wel wat ik voor ogen had toen ik mijn baan opzegde om verder te gaan als zelfstandige.

De dag hebben we dan ook afgesloten op een van mijn meest favoriete plekjes; het strand. Mees dook direct de zee in en samen met Bo heb ik zandkastelen gemaakt. Om mijn schoonvader te ontlasten, mocht ik de bus naar huis rijden. Dan hoefde hij even niet op het verkeer te letten en had hij alle tijd om zijn kleindochter te entertainen.

Na deze dag weet ik ook precies waar mijn kracht niet ligt; in het besturen van een bus die net iets te groot voor mij is. Het blijft dat ook even onder ons dat ik onderweg een andere spiegel heb aangetikt…Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *