Stress te lijf met druppels?

Stress te lijf met druppels?

Toetsen zijn zeg maar… niet echt mijn ding. Ik ben een echte stresskip en kan me soms overal druk om maken. Ik heb daarom ook ontzettend veel geluk dat ik mijn vriend ben tegengekomen, want hij is mijn ideale tegenhanger: Sander heeft amper stress en is de rust zelve. Dus als ik weer als een kip zonder kop door het huis stamp omdat ik last heb van stress, kijkt hij rustig naar het hele tafereel en beslist dan welke aanpak hij zal kiezen: Mij een dikke knuffel geven, een luisterend oor bieden.. of hij lacht me gewoon uit. Hoe dan ook; zijn aanpak werkt vaak wel.

Maar op sommige momenten moet je het alleen doen, zoals bij toetsen. Mijn stress voor en tijdens toetsen ontstond al tijdens de basisschool. Bijvoorbeeld voor de CITO-toets. Ook op de middelbare school had ik elke keer buikpijn voor elke toets die voorbij kwam. Hoe onbelangrijk die toets ook was, ik maakte me er druk om. Naarmate ik ouder werd, kreeg ik soms zelfs een black-out tijdens toetsen doordat ik me zo druk aan het maken was.

De keerzijde van perfectionisme

De oorzaak van al die stress; mijn perfectionisme. Een stukje daarvan heb ik achter me gelaten tijdens mijn HBO tolken en vertalen. Waar ik eerst altijd achten en negens haalde, ben ik nu extreem opgelucht met alle cijfers hoger dan een 5,5. Ik weet inmiddels dat er later nooit meer om cijfers wordt gevraagd. Daarom is mijn motto tijdens deze studie: halen is halen (ook al is het met de hakjes over de sloot).

Omdat toetsen toch een terugkerend onderdeel zijn in mijn leven (en vast dat van vele andere mensen om mij heen) wilde ik er wel iets mee doen. Ruim een jaar geleden vertelde ik een collega over mijn examenvrees en alle stress die erbij komt kijken. Zij raadde mij deze natuurlijke druppels aan.

De eerste keer dat ik deze druppels wilde gaan gebruiken, werd ik even extra op de proef gesteld. Ik belandde in een verschrikkelijke file vlak voor mijn laatste tentamenronde die mij toegang kon geven tot het afstudeerjaar. Voor de mensen die mij kennen: Ik ben nooit laat en om voor een tentamendag laat te komen is echt de ergste timing ooit. In de file mailde ik mijn mentor dat ik vast stond (ja, ja ik weet het.. dat mag niet achter het stuur). Maar ik had ontzettend medelijden met mezelf en aangezien ik toch stil stond op de weg, vond ik dat het mocht.

Ik kwam vijftien minuten te laat en buiten adem aan op school. In de lift heb ik even snel een aantal druppels ingenomen en nadat ik in het examenlokaal geïnstalleerd was, ben ik deze tentamendag vol stress gestart. Deze dag moest ik maar liefst drie tentamens maken; twee van twee uur en één van drie uur. Maar op de een of andere manier kwam ik heel rustig door deze dag heen.

Mijn redmiddel om tentamens te overleven

Na een aantal weken ontving ik de resultaten van de tentamens en voor het eerst in mijn hele studieperiode, had ik alle tentamens in een keer gehaald. Dit resultaat zal vast niet door de druppels gekomen zijn, maar tijdens de tentamens was ik heel rustig in mijn hoofd en de buikpijn die ik normaal had, was alleen op de achtergrond aanwezig.

Sindsdien gebruik ik bij elke tentamenronde deze druppels en elke keer voel ik me een stukje rustiger. De spanning verdwijnt niet helemaal, maar het wordt een soort van onderdrukt. Ik was heel bang dat ik suf zou worden van dit spul, maar dat ik helemaal niet het geval.

Helaas bleken deze druppels geen wondermiddel want het allerlaatste tentamen om mijn eindexamen te mogen doen, heb ik op 0.2 punten niet gehaald. Eind juni ga ik voor de herkansing mét mijn druppels. Toch jammer dat je er zelf nog een beetje moeite voor moet doen…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *