Spaans (en nog veel meer) leren in Valencia

Spaans (en nog veel meer) leren in Valencia

Nu ik in mijn afstudeerperiode zit, denk ik vaak terug aan de tijd toen ik begon met mijn studie Spaans vertalen. Ik kon me toen amper redden in het Spaans en heb de taal in heel korte tijd onder de knie moeten krijgen. Het was elke keer hakken over de sloot (en soms erin) bij de tentamens grammatica en vertalen. Dat ik niet door de mand gevallen ben met mijn niveau Spaans is een wonder.

Nadat ik in het derde jaar iets rustiger aan deed door de zwangerschap van Bo merkte ik dat ik bleef steken in het Spaans. Helaas was dat het moment dat docenten ook weleens tegen me zeiden: ‘Misschien moet je toch richting Spanje om je Spaans wat op te vijzelen.’ ‘Lekker makkelijk’,  dacht ik toen. Gaan jullie er maar eens even een paar weken tussenuit met een vaste baan en een gezin thuis.

Voor alles een eerste keer

Toen ik afgelopen oktober mijn baan had opgezegd, diende zich het perfecte moment aan om deze stap te zetten. De maanden daarvoor had ik toch al mijn comfortzones al overboord gegooid door zomaar mijn baan op te zeggen. Voor het eerst alleen op vakantie kon er ook nog wel bij. Dit was de perfecte kans om echt even los te komen van mijn werk.

In een overmoedige bui heb ik toen mijn studiereis via DonQuijote (topschool trouwens) geboekt en de tickets geregeld. De realiteit was dat ik nog nooit alleen op vakantie was geweest. En als je achttien bent, is dat toch een heel ander verhaal dan als je al dertig bent en een gezin hebt.

Ik had een heel romantisch beeld in mijn hoofd van deze week: In Nederland had de herfst zich al aangediend. Ik mocht naar een plek waar het elke dag tussen de 25 en 30 graden was, alleen in een mooie stad, geen nachtelijke onderbrekingen door kinderen, na school direct door naar het strand en elke avond ongestoord genieten van tapas en sangria.

Op de een of andere manier verliep deze week een tikje anders: Toen ik na vertraging in Valencia arriveerde, kwam ik aan bij een groot pand midden in de stad. Na een paar keer aanbellen deed niemand open. Ik zag mezelf al de nacht doorbrengen in een portiek. Na een aantal telefoontjes bleek dat ik van de twintig deurbellen op het pand precies de negentien verkeerde had gekozen.

Toen ik eindelijk binnenkwam bleek dat ik zou verblijven in een studentenhuis tussen de zeventienjarige pubers die elke nacht tot in de vroege uurtjes gingen stappen. Ik kreeg een tour door het huis en was in shock door de badkamer die ik moest delen met alle huisgenoten, schimmels, haren en kakkerlakken. Fijn! Ik dacht echt mijn studententijd achter me te hebben gelaten.

Die avond ging ik maar snel naar bed in de hoop dat ik de volgende dag met een iets beter humeur wakker zou worden. Om terug te komen op mijn romantische beeld van een weekje vakantie all by myself: De nachten waren nog wilder dan thuis, alle kids gingen stappen tot in de vroege uurtjes en moeders werd elke keer wakker van elke dronken puber die binnen kwam zetten. Na school naar het strand was een onderneming: Ik huurde daarvoor een fiets (om de Nederlandse eer hoog te houden), maar moest bijna een uur fietsen voordat ik er was. Na de eerste keer om vijf uur pas op het strand te arriveren en vervolgens gezandstraald te worden, was ik er redelijk klaar mee. De laatste vrije dag ging ik voor een herkansing en die was wel geslaagd.

Ontdekking van de eeuw in Valencia

Deze week was niet een grote bak ellende: het weer was heerlijk, het eten en de stad zelf was echt geweldig en in het studentenhuis bleek ook nog een ander meisje uit Zwitserland te verblijven die ook ‘al dertig’ was. We waren dus erg blij met elkaar en hebben samen een fijne week gehad. Valencia is dan ook echt een aanrader voor een paar dagen! De ochtend voor vertrek heb ik alle winkels in Valencia leeggekocht. Uiteraard paste het niet meer in mijn handbagage dus ging ik met 32 graden en vier lagen kleding aan richting vliegveld. Het was dan ook just my luck dat ik er later achter kwam dat mijn nieuwe favo Spaanse winkel ook gewoon in Nederland bestaat. Ik kocht er deze gave sneakers, maar dan in roze. Klik vooral ook verder naar andere schoenen, ze zijn té leuk!

Ik dwaal af, terug naar het doel van de reis; mijn Spaans is in die week enorm verbeterd. Ik kan geen betere manier verzinnen om je taalniveau zo’n snelle boost te geven dat op studiereis te gaan. Op persoonlijk vlak heb ik ook een aantal overwinningen behaald: alleen op een terras zitten en er ook echt van genieten, alleen op reis gaan, zelf uitzoeken hoe van A naar B te komen zijn er een paar van.

Deze ervaring is er eentje die ik niet had willen missen. Ondanks dat deze week zo geslaagd was, ben ik er ook achter hoe ontzettend blij ik ben met mijn vriend en mijn kindjes. Ik ben natuurlijk elke dag heel blij met ons gezin ben, maar zo’n week heeft me doen beseffen dat ik ontzettend dankbaar ben dat zij mijn thuis zijn.2 thoughts on “Spaans (en nog veel meer) leren in Valencia”

  • Nog een meisje van 30.
    Heb je blog met veel plezier gelezen. Sophie heeft nu ook spaans ik versta er geen snars van behalve dan hoe ik een biertje kan bestellen. Goed bezig Sharon. Follow your dreams

    Groeten,
    Maarten.

    • Thanks lieve Maarten! Ja.. een meisje van pas dertig, haha! Bier bestellen is een van de belangrijkste dingen, de rest regelt je dochter wel. Je hebt het dus prima voor elkaar. Leuk om te horen! Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *