Schermtijd kent geen tijd op vakantie

Schermtijd kent geen tijd op vakantie

Twee dagen op de achterbank van de auto… dat is wat onze kinderen over een paar dagen te wachten staat als we met de auto op vakantie gaan naar Toscane. Urenlang naar buiten kijken, de rode auto’s tellen die voorbij komen, winnen als jij de eerste bent die een kentekenplaat ziet met de cijfers 112 erin.

Nahh… eerlijk gezegd denk ik niet dat dat de manier is waarop onze kids hun tijd gaan vullen. Het is 2018 en we kunnen (soms helaas) niet meer om de schermpjes van onze Iphones en Ipads heen. Ik ben van mening dat je die technologie ook niet moet verbieden, of dat je een maximale schermtijd per dag moet hanteren. Je kunt manieren verzinnen om er handig gebruik van te maken.

Loedermoeder

Laten we eerlijk zijn, de komende jaren zal er geen einde komen aan het tijdperk van de appeltjes. Dan kunnen we er maar beter het beste van maken, toch? Ik geef eerlijk toe dat ik soms een loedermoeder ben die haar kind achter een Ipad zet zodat ik even kan werken. En als ik dan alle adviezen in de Ouders van nu en vele oogexperts over teveel schermtijd lees dan kan ik me weleens schuldig voelen.

Toch ben ik van mening dat je als ouder wel weet wat het beste is voor je kind. Ik weet dondersgoed dat je je kind niet dag in dag uit urenlang achter een schermpje moet zetten. Ik weet ook dat je op Youtube talloze foute filmpjes tegen kunt komen. Maar ik weet ook dat ik mijn kinderen door en door ken. Mijn oudste kijkt geen aanstootgevende filmpjes van Dumpert. Ook al is hij bijna acht, hij kijkt nog steeds graag Zappelin, Winney de Poeh en Bassie en Adriaan. Hij kijkt zelfs soms met zijn zusje mee naar twee baby’s die elkaars spenen uit de mond trekken. Want ja, dat vindt zij dan weer leuk.

Mees gaat na de zomer naar groep 4 en dat betekent serious business. Hij heeft afgelopen week een prachtig rapport laten zien en we merken dat hij steeds meer interesse gaan tonen in schrijven en rekenen. Laten dáár nou hele leuke apps van zijn. Dan heeft zo’n Ipad toch nog een beetje nut.

Maar hoe houd je nu de balans tussen online en offline?

We hebben een tijdje gewerkt met een timer waardoor de Ipad na een bepaalde tijd uitgaat. Dat leidde tot huilbuien en discussies. Gelukkig zijn we al sinds maart gezegend met mooi weer en onze kids houden van buiten spelen. Door lekker samen te spelen en alle vriendjes in de buurt vergeten ze die schermpjes totaal. Omdat ze zo vaak buiten spelen of lekker met andere dingen dan schermpjes bezig zijn, vinden wij het dan ook niet erg als er eens een Youtube-filmpje wordt aangezet.

Grenzeloze schermtijd van en naar ons vakantieadres

Zo gaan we dat ook doen tijdens de lange autorit naar Toscane. Ik moet eerlijk bekennen dat we een paar weken geleden deze twee handige jongens voor in de auto hebben gekocht. De kids hebben de vrije hand in het uitzoeken welke dvd’s ze mee willen nemen en als we dan in de auto zitten, start de filmmarathon. Natuurlijk is het niet goed voor hen om twee dagen lang filmpjes te kijken, maar we weten ook zeker dat zodra we er eenmaal zijn, de dvd-spelers twee weken lang niet worden aangeraakt omdat ze dan te druk zijn met zandkastelen bouwen op het strand.

Ik kan niet ontkennen dat we het zelf ook wel heel fijn vinden als het achterin wat rustiger is. Dan hebben papa en mama alle tijd om te ruziën over een gemiste afslag of over het gaspedaal dat niet hard genoeg ingetrapt wordt…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *