Onderwijs nieuwe stijl: een hippe Spaanse vlog

Onderwijs nieuwe stijl: een hippe Spaanse vlog

Ik heb het eigenaardige trekje dat ik dingen altijd nét even anders wil aanpakken. Dat eigenwijze heeft er altijd al in gezeten en ik probeer het te zien als iets wat mij uniek maakt. Dat brengt me vaak heel ver, maar soms word ik ook even goed met mijn neus op de feiten gedrukt dat niet alles wat ik doe van hoge kwaliteit is. Een van mijn passies is om Spaanse lessen te geven aan kinderen op de basisschool. Die lessen wil ik dan ook nét even anders; lekker hip! Weg met die schoolboeken en op zoek naar wat de kids tegenwoordig bezighoudt. Ik zie dat veel kids van 9 en ouder helemaal fan zijn van vloggende Youtubers. Ik moet eerlijk toegeven dat dit sinds een paar maanden ook mijn guilty pleasure is. De dagelijkse vlog van Beautygloss en van Anna Nooshin is tegenwoordig mijn manier om even te ontspannen. Ik dacht: Wat zij kunnen, kan ik ook.   

Van een ‘flatteuze’ vlog…

Een van de leerdoelen van mijn Spaanse lessen is dat de kids zich in het Spaans kunnen voorstellen. Ook dit doen we nét even anders, namelijk in Youtube-style: de kids gaan vloggen in het Spaans. Maar als de kinderen moeten vloggen, dan moet de juf er natuurlijk ook aan geloven. Na driekwartier gezocht te hebben naar ‘flatteus licht’ nam ik mijn eerste vlog op.

Als je het eindresultaat bekijkt, is het voor een eerste vlog nog best oké. In werkelijkheid was opname twaalf pas acceptabel. Het tussendoor vloeken in het Spaans ging redelijk vloeiend, maar daar is op de vlog gelukkig niets van te zien. Daarnaast ben ik ‘al’ 30 en heb dus geen idee hoe ik moet editen en stukjes van de vlog ertussenuit moet knippen. Het gevolg is dat ik de vlog in één keer foutloos moet opnemen. Hier ontstonden de eerste hick-ups in mijn prille carrière als beroepsvlogger.

De volgende vlog was bedoeld voor mijn website. Wel leuk om mezelf even live voor te stellen, dacht ik. Na de vierde take vond ik het acceptabel. Die vlog staat nu te pronken op mijn site. Maar des te vaker ik deze bekijk, des te meer ik me irriteer aan iets wat ik – blijkbaar – met mijn mond doe als ik nerveus ben. Ook dat kun je uniek noemen.

… naar een unieke en niet-perfecte vlog

Onlangs kreeg ik van een kennis een heel nuttige tip over deze hippe manier van jezelf vastleggen op beeld. Hij vond mijn eerste vlog geweldig en vond dat ik het super deed. “Maar als ik die camera nou eens door iemand anders laat bedienen op een grotere afstand dan trekt die grote gok ook niet zo’n aandacht en heb je ook niet zo’n bolle toet.” Auw… bedankt! Maar eerlijk is eerlijk; hij heeft verstand van fotografie en heeft echt gelijk. Die unieke ideeën van mij brengen me vaak heel ver, maar soms kom ik erachter dat ik niet op elk gebied over geweldige kwaliteiten beschik. En dat is maar goed ook: Iedereen is uniek en niemand is perfect.

Ondanks de pijnlijk eerlijke feedback ben ik heel blij met zulke mensen om me heen. Voor de volgende vlog ga ik kijken of deze gouden tip werkt. Of deze manier van een vlog opnemen mij echt een mooi klein dopneusje, een slank postuur en een rimpelvrij huidje oplevert.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *