Een bullet journal: de uitkomst voor chaoten zoals ik

Een bullet journal: de uitkomst voor chaoten zoals ik

Het zal je misschien verbazen maar tot een paar jaar geleden was ik een chaoot die heel graag georganiseerd wilde zijn, maar het niet was. Bij mijn vorige werkgever kreeg ik een paar jaar geleden een nieuwe functie waarbij ik deelnam aan projecten en soms zelf ook projecten moest draaien. Die functie was me niet direct op het lijf geschreven. Mijn collega zei altijd: ‘Jij rent al voordat je weet waarheen.’ Die opmerking deed een beetje pijn, maar ze had wel gelijk.

Plannen is the key

Tijdens die functie heb ik – soms op een harde manier – geleerd om eerst een plan te maken en deze vervolgens uit te voeren. Om te denken voordat ik ging rennen. Ik ben heel dankbaar voor die les want mede daardoor heb ik de stap kunnen zetten naar zelfstandigheid. Sinds ik niet meer in loondienst ben, komen er veel dingen op me af die ik allemaal wil oppakken. Ik ben aan het afstuderen, stage aan het lopen bij een uitgeverij in Spanje en ben ik mijn eigen bedrijf aan het opstarten. Het hoort bij me om altijd teveel tegelijk te willen, maar ik heb een manier gevonden om orde te scheppen in mijn chaos: een bullet journal.

Sinds ik op deze manier werk, heb ik focus en krijg ik zoveel meer dingen gedaan. Je moet echter wel even de methode doorkrijgen hoe je met een bullet journal kunt werken. Dit boekje is mijn ‘alles in één’: mijn agenda, mijn to-do lijstjes, mijn notitieboekje, mijn planner, mijn braindump, echt alles. En dat allemaal in één boekje.

Hoe werk ik met mijn bullet journal?

  1. Je hebt nodig: een bullet journal, pennen (in alle kleurtjes die je mooi vindt), markeerstiften (deze pastelkleuren zijn té leuk) en eventueel een liniaal mocht je all the way willen gaan.
  2. Je nummert de pagina’s zelf en op pagina 1 begin je met een inhoudsopgave. Elk nieuw onderwerp schrijf je op in de inhoudsopgave met het paginanummer erbij.
  3. Op de volgende pagina maak je een jaaragenda met de komende 12 tot 18 maanden. Inmiddels heb ik al een bullet journal versleten dus ik weet dat ik één tot anderhalf jaar met een boekje doe. Je hebt altijd to-do items die pas over een paar maanden gaan spelen. Die vermeld ik dan in de betreffende maand.
  4. Nadat je deze jaaragenda hebt gemaakt, ga je op een volgende pagina verder met je maandagenda. De eerste pagina is je to-do lijst van die maand. Je schrijft alle to-do items voor die maand onder elkaar op. Op de volgende pagina maak je een overzicht van alle dagen van die maand. Check hiervoor ook de jaaragenda waar eventuele to-do’s staan. Als je in de maand bent belandt, bepaal je per dag welke to-do items je op gaat pakken. Schrijf ook de ‘kleine tussendoordingetjes’ op zoals de vaatwasser leegruimen of e-mails beantwoorden. Elke keer als je een taak hebt afgerond, streep je deze af met een markeerstift. Het is fijn om lekker af te kunnen strepen en uiteindelijk kosten deze ‘kleine dingetjes’ ook gewoon tijd.
  5. Nu heb je de basis voor een planner gemaakt. Ik wil ook regelmatig dingen opschrijven zoals notities voor onze bruiloft, wanneer ik mijn haar heb geverfd (ja, dat moet ik echt bijhouden anders weet ik het niet meer), lesideeën voor mijn Spaanse lessen, cadeau-ideeën voor mensen die bijna jarig zijn, etc. Voor elk nieuw item pak je een nieuwe pagina (en schrijf je deze weer op in de inhoudsopgave met paginanummer erbij).
  6. Wees niet bang om gewoon alles achter elkaar op te schrijven. Als je erachter komt dat je te weinig ruimte hebt en nog meer dingen over dat onderwerp wilt opschrijven, dan ga je gewoon verder op de eerstvolgende lege pagina. Zorg er dan wel voor dat je dat paginanummer in je inhoudsopgave erbij schrijft.

Voor alle mensen die liever plaatjes kijken én om te zien hoe creatief je kunt zijn (of worden) door op deze manier te werken, ga snel naar Pinterest! Hier vind je allemaal leuke ideeën om je bullet journal nog mooier te maken.

One-of-a-kind

Mijn eerste bullet journal was een zwart saai boekje, de volgende is met veel zorg uitgekozen. Op de foto is mijn bullet journal nog maagdelijk wit. Nu heb ik een ‘one-of-a-kind- exemplaar’ met blauwe krassen. Tip voor alle mama’s: laat je bullet journal niet slingeren want voordat je het weet heeft je dochter haar eigen creativiteit losgelaten op jouw bullet journal. Uiteraard is dat mij niet overkomen, ahum…Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *